Przechowywanie mleka matki. Jak przechowywać, rozmrażać i podgrzewać? Ile może stać odciągnięte mleko?

Przeczytano 2 108 razy 0 Polubiono
3 Komentarze
(5)
 

Przechowywanie odciągniętego mleka to bardzo przydatna umiejętność. Dzięki zapasom pokarmu kobieta może wynająć dla dziecka opiekunkę, a sama spokojnie wrócić do pracy. Jak przechowywać mleko matki? Ile może stać odciągnięte mleko?

Przechowywanie mleka matki

Przechowywanie odciągniętego mleka jest bardzo przydatne w sytuacji, gdy mama musi na chwilę wyjść i dziecko zostaje w domu pod opieką kogoś innego. Umiejętność przechowywania mleka matki przydaje się także, kiedy kobieta planuje rychły powrót do pracy. Jak pozyskać mleko matki? Przechowywanie pokarmu wymaga uprzedniego odciągnięcia za pomocą laktatora, ręcznego lub elektrycznego. Urządzenie to naśladuje ruchy ssące dziecka, co pobudza wypływ pokarmu. Na rynku dostępne są nawet modele symultaniczne, które stymulują laktację w dwóch piersiach naraz. Wystarczy około 15 minut, by z ich pomocą pozyskać w pełni odżywczy pokarm dla dziecka.
Po odciągnięciu mleka najważniejsze jest jego prawidłowe przechowywanie. Pokarm można trzymać w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażarce. Z każdym z tych sposobów związane są określone zasady przechowywania. Jak mrozić mleko matki? Ile może stać odciągnięte mleko w temperaturze pokojowej, a ile w lodówce? Odpowiadamy na te pytania w dalszej części artykułu.

Jak przechowywać mleko matki?

Przechowywanie mleka kobiecego wiąże się z określonymi zasadami. Jak przechowywać odciągnięte mleko? Przede wszystkim trzeba się wyposażyć w szczelne i sterylne pojemniki na mleko matki, np. woreczki do przechowywania pokarmu lub pojemniki na pokarm – szklane albo plastikowe. Najlepiej, żeby posiadały one podziałkę ułatwiającą odmierzanie mleka. Pojemniki muszą być wykonane z tworzywa sztucznego dopuszczonego do kontaktu żywnością, najlepiej pozbawionego szkodliwego Bisfenolu A i DEHP w składzie. Substancje te mogą bowiem przenikać do mleka.
Pojemniki i woreczki na mleko matki razem z zawartością można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Najlepiej je umieścić przy tylnej ścianie lodówki, na środkowej lub dolnej półce, tak aby uchronić pokarm przed częstymi zmianami temperatury.

O czym jeszcze pamiętać? Oto kilka ważnych zasad:

  • jeśli mleko zostało podgrzane i podane dziecku, nie można przechowywać jego resztek w lodówce,
  • jeśli mleko matki ma być transportowane, należy umieścić je w torbie chłodzącej,
  • nie należy mieszać w jednym woreczku na mleko matki porcji pokarmu odciągniętych w różnym czasie (dozwolone jest mieszanie porcji pokarmu odciągniętego w ciągu ostatnich 12 godzin, pod warunkiem, że zostały one wcześniej schłodzone do tej samej temperatury),
  • nie należy podawać dziecku mleka wyjętego bezpośrednio z lodówki. Optymalna temperatura pokarmu wynosi 37°C,
  • pojemniki lub woreczki na pokarm warto podpisywać datą oraz godziną odciągnięcia pokarmu,
  • po każdym użyciu należy dokładnie wymyć i wyparzyć pojemniki na mleko matki.

Inna zalecana metoda przechowywania to mrożenie pokarmu. W czym mrozić mleko matki? Jak przechowywać torebki do mrożenia pokarmu? W sklepach z artykułami dziecięcymi dostępne są specjalne torebki do mrożenia pokarmu. Najlepiej umieszczać w nich mleko o objętości wykorzystywanej podczas jednego karmienia. Woreczki do mrożenia pokarmu trzeba umieścić głęboko w zamrażarce, tak aby nie odtajały one przy każdym otwarciu drzwiczek zamrażarki. Natomiast jeśli doszło do ich rozmrożenia, niewskazane jest ponowne zamrażanie.

Jak rozmrażać i podgrzewać mleko matki?

Jak rozmrażać mleko matki? W tym celu można skorzystać z następujących metod:

  • wyjęcie pojemnika z pokarmem z zamrażarki i przełożenie go do lodówki na 12 godzin, następnie pozostawienie go przez 12 godzin w temperaturze pokojowej,
  • rozmrożenie mleka pod strumieniem ciepłej wody lub w podgrzewaczu, który posiada funkcję rozmrażania.

Oto najważniejsze zasady dotyczące rozmrażania:

  • mieszanie odciągniętych przez matkę różnych porcji mleka jest niewskazane,
  • mieszanie pokarmu rozmrożonego ze świeżym jest niewskazane,
  • nie wolno powtórnie zamrażać pokarmu, który już był rozmrożony,
  • rozmrożeniu należy poddać taką porcję mleka, jaka jest jednorazowo jedzona przez dziecko.

Jak podgrzewać mleko matki? W tym celu najwygodniej użyć specjalnych podgrzewaczy do butelek. Urządzenia te zostały zaprojektowane tak, aby podgrzać pokarm do optymalnej temperatury 37⁰C. Mleka dla dziecka nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej, piekarniku ani bezpośrednio na palniku kuchenki gazowej lub elektrycznej – poskutkuje to utratą wartości odżywczych.
Zamiast podgrzewacza można użyć kąpieli wodnej z lekko ciepłą wodą, jednak należy dopilnować, aby woda do podgrzewania nie miała bezpośredniego kontaktu z pokarmem. Nie należy również dopuszczać do zagotowania mleka.

Ile może stać odciągnięte mleko?

Poniżej znajdziecie pytania, które często budzą wiele wątpliwości u par mających małe dziecko. Udzielamy na nie odpowiedzi!

Ile można przechowywać mleko matki w lodówce?

Świeżo odciągnięte mleko może być przechowywane w lodówce do 2-4 dni. Natomiast mleko, które jest rozmrażane w lodówce – do 24 godzin.

Ile może stać odciągnięte mleko w zamrażarce?

W zamrażalniku lodówki w temperaturze –10 stopni Celsjusza – do 2 tygodni, natomiast w temperaturze od –18 do –20 stopni Celsjusza – nawet do 6 miesięcy.

Czy odciągnięte mleko można przechowywać w butelce w temperaturze pokojowej? Jeśli tak, to jak długo?

Tak, odciągnięte mleko można przechowywać w temperaturze od 19 do 25 stopni Celsjusza, maksymalnie do 4 godzin. Podobny jest czas, jeśli chodzi o mleko rozmrożone pod ciepłą wodą – można je przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 godzin.

WAŻNE: W przypadku wcześniaków oraz dzieci chorych czas przechowywania mleka mamy ulega skróceniu. W temperaturze pokojowej można je trzymać do 1 godziny, w lodówce maksymalnie 2 dni, natomiast w zamrażalniku od 7 dni do 3-6 miesięcy, w zależności od temperatury.

 
Specjalistka ds. treści internetowych o tematyce medycznej, w tym w szczególności dotyczących ontogenezy (rozwoju osobniczego człowieka). Ukończyła Uniwersytet Jagielloński na kierunku Międzywydziałowe Indywidualne Studia Matematyczno-Przyrodnicze, ze specjalizacją Biologia — Antropologia (Biologia Człowieka). W wolnym czasie dużo spaceruje górskimi szlakami, w Polsce i za granicą, uwielbia także dobrą literaturę oraz gry planszowe i video.

Komentarze

  • Napisał: Marta On 2023-01-31
    Ocena:
    5.0

    Dzień dobry. Mam przygotowane w zamrażarce woreczki z mrożonym pokarmem. Mam pytanie. Czy jeśli mam zamrożone 60 ml jednego dnia a np za tydzień mrozilam 80 ml. Moje dziecko zje ok 160 ml. Czy mogę te woreczki po rozmrożeniu zmieszać? Bo przecież taka mała porcja 60 ml się nie naje.

    Odpowiedź Joanna On 2023-01-31 Pani Marto, co do zasady można mieszać ze sobą jedynie porcje pokarmu odciągniętego w odstępie 12 godzin, jeżeli zostały one schłodzone wcześniej do tej samej temperatury. Jeśli ma Pani możliwość podania maluchowi mleka pochodzącego z jednego dnia, zalecamy, aby tak właśnie postąpić. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować je z pediatrą.

  • Napisał: Karolina On 2023-01-28
    Ocena:
    5.0

    A mleko wyciągniete z lodówki ile może stać w temp pokojowej?bez podgrzewania aby wyciągnięte

    Odpowiedź Joanna On 2023-01-30 Pani Karolino, odciągnięty pokarm może stać w temperaturze pokojowej maksymalnie 4 godziny w sytuacji, gdy temperatura pokojowa wynosi więcej niż 25 stopni Celsjusza lub 8 godzin, jeśli w pomieszczeniu temperatura osiąga 15-25 stopni Celsjusza.

  • Napisał: Karola On 2023-01-17
    Ocena:
    5.0

    Ile czasu może stać mleko matki po wcześniejszym podgrzaniu?

    Odpowiedź Joanna On 2023-01-18 Rozmrożone lub wyjęte z lodówki mleko mamy po podgrzaniu powinno zostać podane maluchowi maksymalnie w ciągu 4 godzin.

Zadaj pytanie lub napisz komentarz

Zadaj pytanie autorowi artykułu lub skomentuj go